تعداد محصولات: 680
با این بخش بیشتر آشنا شوید!

کود ماکرو

این زراعت است که بشریت را زنده نگه می‌دارد. گیاهان غذا، فیبر، مسکن و انبوهی از امکانات دیگر را برای موجودات فراهم می‌کنند. با افزایش جمعیت جهان، افزایش تولید محصولات کشاورزی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود و این مسئله مستلزم استفاده از روش‌هایی چون کوددهی برای تقویت و حاصلخیزی خاک است. کود به هر نوع ماده معدنی و آلی یا بیولوژیکی که دارای عناصر غذایی باشد و باعث بالا بردن حاصل خیزی خاک و افزایش عملکرد کیفی و کمی محصول شود، اطلاق می‌گردد.

هریک از کودها دارای عناصر و ترکیباتی برای برآوردن نیازهای گیاهان و درختان و رشد و تولید محصولات کشاورزی هستند. کودها تنوع بالایی دارند و همه کودها این عناصر را در ترکیب خود ندارند. یکی از متنوع‌ترین نوع کودهای کشاورزی که در بین کشاورزان نیز طرفداران زیادی دارد، کود ماکرو است. کود ماکرو دارای 4 مواد مغذی اصلی گوگرد، نیتروژن، فسفر و پتاسیم است که نقش بسزایی در رشد گیاهان، باردهی مطلوب و عالی در زمان کم، مقاومت گیاه در برابر تغییرات دمایی و... دارند. حفظ شرایط مناسب خاک برای تولید مجدد محصول، استفاده از این کودها را ضروری می‌سازد.

 

انواع کود ماکرو

کودهای ماکرو تنوع زیادی دارند. میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در کودهای ماکرو مختلف متغیر است و می‌توان بر اساس نیازهای گیاهان، مراحل رشدی آن‌ها یا نوع گیاه یا درخت یکی از آن‌ها را انتخاب کرد. از انواع کود ماکرو برحسب مقدار ترکیبات موجود می‌توان کود ۳۶ ۱۲ 12، کود ۳۰ ۵ 15، کود ۱۰ ۵۲ 10، کود ۱۸ ۱۸ 18و کود ماکرو 20 20 20 اشاره کرد. کود ماکرو به‌صورت کریستالی، گرانولی و مایع در بازار عرضه می‌شود، اما اغلب به‌صورت گرانول و کریستالی مصرف می‌شود.

 

نقش هر یک از اجزای کود ماکرو در گیاه

گوگرد، نیتروژن، فسفر و پتاسیم از مواد مغذی حیاتی مورد نیاز برای رشد، نمو، بهره‌وری بهینه گیاهان و حاصلحیزی خاک هستند. کمبود هر یک از این مواد مغذی می‌تواند منجر به نقص در رشد گیاه و کاهش بهره‌وری گردد.

گوگرد از اجزای مهم برخی از اسیدهای آمینه چون سیستین و متیونین و ویتامین‌ها است که برای رشد و عملکرد کلروپلاست ضروری هستند.

نیتروژن از عناصر سازنده اصلی چندین ماده مهم در گیاهان است. ترکیبات نیتروژن حدود 50 درصد ماده‌ای به نام پروتوپلاسم را تشکیل می‌دهند و یکی از عناصر تشکیل‌دهنده‌ی اسیدهای آمینه و یکی از ترکیبات اساسی کلروفیل است. نیتروژن ماده مغذی تسریع‌کننده رشد گیاه است.

فسفر مانند نیتروژن در بسیاری از فرآیندهای حیاتی گیاه نقش دارد فسفر با توانایی گیاه در استفاده و ذخیره انرژی، از جمله فرآیند فتوسنتز ارتباط مستقیم دارد و انتقال انرژی در سلول‌های گیاهی وابسته به وجود فسفر است. فسفر همچنین برای اصلاح فعالیت آنزیم‌های مختلف استفاده می‌شود.

پتاسیم سومین ماده مغذی کلیدی کود ماکرو است. پتاسیم به تقویت گیاهان برای مقاومت در برابر بیماری‌ها کمک می‌کند و نقش مهمی در افزایش عملکرد و کیفیت محصول گیاه دارد. پتاسیم همچنین در هنگام سرد یا خشک بودن هوا از گیاه محافظت و از پژمردگی گیاه جلوگیری می‌کند. پتاسیم موجود در کود ماکرو تاثیر زیادی بر بهبود رنگ و طعم میوه گیاه دارد.

 

تفاوت کود ماکرو و میکرو

به‌طور کلی عناصر مورد نیاز گیاهان به دو دسته میکرو و ماکرو تقسیم می‌شوند. کودها بر حسب ترکیبات ماکرو و میکرو موجود، کود ماکرو و میکرو نامگذاری می‌شوند. کود میکرو یا کود کم مصرف شامل ترکیبات آهن، روی، منگنز، مس، نیکل و مولیبدن و کود ماکرو یا پر مصرف شامل عناصر نیتروژن (ازت)، فسفر، پتاسیم و گوگرد هستند که با برندها و ترکیبات مختلفی در بازار وجود دارد. اغلب کشاورزان تصور می‌کنند که انواع کود میکرو باید به مقدار کم و انواع کود ماکرو باید به مقدار زیاد مورد استفاده قرار گیرند، در صورتی که این نامگذاری در مورد کاربرد این کودها صدق نمی‌کند.

 

کود ماکرو کامل

استفاده از انواع کود های ماکرو سالیان زیادی است که در صنعت کشاورزی رایج است. هدف از مصرف این کودها تکمیل مواد مغذی خاک و افزایش حاصلخیزی خاک، برای جبران کمبود مواد مغذی گیاهان و رفع نشت‌های اجتناب‌ناپذیر به محیط زیست است. کود کامل ماکرو که در اصطلاح با عنوان کود NPK نیز شناخته می‌شود، حاوی سه عنصر عمده ازت، فسفر و پتاسیم، همراه با برخی از عناصر میکرو ریزمغذی مانند روی می‌باشد. این کود به دلیل دارا بودن ترکیبی از عناصر مهم مورد نیاز گیاه، در کشاورزی نوین کاربرد گسترده‌ای دارد.

 

کود کامل ماکرو گرانوله

کود کامل ماکرو گرانوله همان کود ماکرو کامل است که به صورت گرانول عرضه می‌شود. از فواید استفاده از این نوع کودها علاوه بر تامین عناصر مورد نیاز گیاه، می‌توان به دیر رهش بودن یا انتقال و جذب تدریجی عناصر در زمان طولانی‌تر توسط گیاه اشاره نمود.

 

مزایای استفاده از این کود ماکرو

 

·         تامین همزمان عناصر ضروری محصول

·         کاهش دفعات کوددهی و عبور ماشین‌آلات، هزینه کوددهی، کارگر و... نسبت به کودهای تک عنصری

·         کمک به بهبود ساختمان خاک

·         اصلاح اسیدیته و ضدعفونی کردن خاک به دلیل وجود گوگرد ( در برخی فرمولاسیون ها)

·         برقراری تعادل عناصر غذایی در گیاه

·         کمک به رشد میکروارگانیسم‌های مفید به دلیل داشتن مواد آلی

·         استفاده به صرفه و اقتصادی

·         کاهش هزینه‌های خرید کود

·         کاهش دفعات آبیاری با بالا بردن ظرفیت نگهداشت آب در خاک

 

زمان مصرف کود ماکرو

آگاهی از زمان مصرف کود ماکرو می‌تواند موجب افزایش عملکرد و بازدهی گیاه گردد. استفاده از کود ماکرو باید در زمانی صورت گیرد که عناصر موجود در آن به‌طور پیوسته و برحسب نیاز گیاه در اختیار آن قرار گیرد.

زمان مصرف کود ماکرو به درصد عناصر تشکیل دهنده آن و نوع محصول کشاورزی بستگی دارد و معمولا از اواخر زمستان تا اواخر تابستان صورت می‌گیرد. برای نمونه کود ماکرو در شالیزارهای برنج در آخرین مرحله آماده‌سازی زمین مصرف و با تیلر به زیر خاک هدایت می‌شود. در اغلب موارد شرکت تولیدکننده کود ماکرو، مقادیر و زمان استفاده از کود را بر روی بسته‌بندی آن درج می‌نماید.

 

نحوه مصرف کود ماکرو

برای مصرف هر نوع کودی بهتر است ابتدا خاک مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس با یک متخصص کشاورزی مشورت شود. کود ماکرو برای انواع زمین‌های زراعی و باغات مناسب است. بهترین روش مصرف، مخلوط نمودن آن با کودهای حیوانی و آلی است. به‌طور کلی  میزان مصرف کود ماکرو  200 الی 400 کیلوگرم در هکتار برای محصولات زراعی و 150 الی 300 کیلوگرم در هکتار برای دانه‌های روغنی می‌باشد. در مورد محصولات باغی نیز مصرف 5/0 تا 1 کیلوگرم برای نهال‌های جوان، 5/1 تا 5/2 کیلوگرم برای درختان میانسال و 2 تا 4 کیلوگرم برای درختان پر بارده توصیه می‌شود که به شیوه چالکود و یا نواری در قسمت سایه‌انداز درخت اعمال می‌گردد.

کود ماکرو را می‌توان به روش‌های مختلفی همچون محلو‌ل‌پاشی و آبیاری به گیاه داد و نوع آن بستگی به گیاه و نوع محصول مورد کشت دارد.

 

بهترین کود ماکرو کامل

بهترین کود ماکرو کامل به نوع گیاه، هدف از کاشت گیاه، شرایط اقلیمی، خاک و نیازهای گیاه بستگی دارد. مثلا برای افزایش رشد رویشی گیاه بهتر است از کودهای با میزان نیتروژن بالا و برای تشکیل گل و بذر گیاه از کودهای با فسفر بالا استفاده شود.

 

قیمت کود ماکرو

کود ماکرو می‌تواند نیازهای کشت را به‌طور کامل تامین نموده و منجر به افزایش قابل توجه بازدهی و کیفیت محصول گردد. قیمت کود ماکرو به کیفیت، عناصر تشکیل‌دهنده و مقدار هر یک از آن‌ها، شکل و همچنین برند آن بستگی دارد. کود ماکرو در اشکال مایع، پودری و یا گرانوله عرضه می‌شود. به‌طور کلی اگر از اقتصادی نیز در نظر بگیریم، قیمت کود ماکرو کامل به‌ صرفه‌تر از بسیاری از کودهای بی‌کیفیت و نامرغوب و تک‌عنصری بازار است.  

 

قیمت کود کامل ماکرو گرانوله

قیمت کود کامل ماکرو گرانوله علاوه بر مواردی چون شکل، درصد عناصر موجود و نوع برند داخلی یا خارجی، براساس حجم نیز می‌تواند متفاوت باشد. این کودها اغلب در بسته‌های چند کیلویی با قیمت‌های مختلف به بازار عرضه می‌شوند. قیمت کود کامل ماکرو گرانوله، به‌عنوان یکی از پرمصرف‌ترین کودها، هر روزه با نوساناتی همراه است. برای نمونه قیمت کود کامل ماکرو 50 کیلویی ساخت داخل در آبان 1401 برحسب ترکیبات موجود قیمتی در حدود 350000 تا 900000 داشته ولی به دلیل نوسان بازار، ممکن است کمی تغییر کند. جهت استعلام به روز قیمت کود ماکرو، قیمت کود کامل ماکرو گرانوله و مشاوره راجع به بهترین کود ماکرو بر حسب نیازتان، می‌توانید با شماره‌های مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید.