با این بخش بیشتر آشنا شوید!

دان خوری

تغذیه در مرغداری موضوع مورد توجه تولیدکنندگان است زیرا محور اصلی و گرانترین نهاده کل تولید را تشکیل می‌دهد. بنابراین تغذیه یکی از نیازهای طیور است که باید به طور بهینه تامین شود. مهمترین وسیله برای تامین تغذیه پرندگان، دان خوری می باشد.

انواع دانخوری مرغداری

در هر دوره از رشد پرندگان نیازمند استفاده از دانخوری متفاوتی هستیم. در ادامه بحث با دانخوری جوجه و انواع دانخوری مرغ آشنا می شوید.

دانخوری جوجه مرغ

به طور معمول در هفته اول از سینی‌های بزرگ با قطر 40 سانتیمتر برای توزیع دان بین جوجه‎‌ها استفاده می‌شود. در این روش 50 جوجه می‌توانند داخل سینی رفته و برای خوردن دان اقدام کنند. این سینی‌ها قابلیت شستشو و ضد عفونی مستمر دارند که توسط کارگران انجام می‌شود. پس از گذراندن این دوره لازم است از یک سیستم دان‌خوری دیگر با توجه به میزان تولید و هزینه در نظر گرفته شود.

دانخوری مرغ

پس از انتقال جوجه ها به سالنهای پرورش، جوجه ها به حدی از رشد رسیده اند که می توانند از انواع دانخوری های دیگر نیز تغذیه نمایند. در ادامه با انواع دانخوری مرغ که قابل استفاده در سالنهای مرغداری می باشند، اشاره شده است.

دانخوری دستی مرغ

در این مدل دانخوری، پر کردن درون دانخوری، تمیز و ضدعفونی کردن دانخوری و تعیین فاصله دانخوری ها از یکدیگر به وسیله دست و نیروی انسانی انجام می پذیرد و شامل سه نوع سینی، ناودانی و سطلی می باشد که در ادامه به توضیح هریک میپردازیم.

دانخوری ناودانی

این مدل از ورق گالوانیزه ساخته شده‌ و به شکل ناودان است. آن‌ها به شکل افقی و با پایه روی زمین قرار می‌گیرند. در طول دوره رشد ارتفاع آن‌ها متغیر و به راحتی قابل تنظیم است. برای اینکه پرندگان وارد دانخوری نشوند، از حفاظ‌های میله‌ای در ساخت آن استفاده کرده‌اند.

دانخوری سطلی 

این دانخوری از یک محفظه استوانه‌ای پلاستیکی یا گالوانیزه که به یک بشقاب در زیر آن متصل است، تشکیل شده است. با توجه به سن پرنده‌ها و جثه آن‌ها، دان‌خوری‌های سطلی را از ارتفاع مناسب سقف آویزان می‌کنند. در مرغداری های کوچک، استفاده از دانخوری دستی نسبت به اتوماتیک مقرون به صرفه‌تر بوده و فضای کمتری را اشغال می‌کند.

ساخت دانخوری

در صورتی که مرغداری شما کوچک می باشد، می توانید به راحتی و با استفاده از سطل، دانخوری بسازید. در ویدئو زیر آموزش کامل ساخت آبخوری با استفاده از سطل، برای شما آورده شده است :



دانخوری مکانیزه

 یکی دیگر از انواع دانخوری ها، دانخوری مکانیزه یا اتومات می باشد. این نوع دانخوری نیاز به نیروی انسانی برای پر کردن دانخوری ندارد و به صورت اتوماتیک پر می شود. دانخوری مکانیزه شامل چندین نوع می باشد که در ادامه مطلب به آنها اشاره شده است:

دانخوری زنجیری مرغداری

سیستم دانخوری زنجیری اولین سیستم دانخوری اتوماتیک مرغداری می باشد که به خاطر سهولت کار و امکان تولید آسان آن مورد استقبال مرغداران قرار گرفته است. دانخوری زنجیری توسط الکتروموتور و گیربکس در کل سالن مرغداری حرکت می کند و از مخزن ذخیره دان (هاپر) تغذیه شده و عمل توزیع دان را در کل سالن انجام می دهد.

جنس دانخوری زنجیری، معمولاْ از ورق های گالوانیزه ضد زنگ می باشد و ارتفاع نوار نقاله زنجیری توسط پایه ها تنظیم می شود که در فواصل مشخص با توجه به سن جوجه ها، دارای درجه بندی می باشند.

معایب دانخوری زنجیری

در دانخوری زنجیری گاهی عدم توزیع یکنواخت دان دیده می شود. زیرا در قسمتی که هاپر، تغذیه مرغها را وارد دانخوری می نماید، مرغهایی که در آن مکان حضور دارند قسمتهای درشت دان را میخورند و با چرخیدن زنجیر دانخوری قسمتهای ته نشین تر شده دانها به مرغهایی که در انتهای حلقه دانخوری زنجیری قرار دارند می رسد. البته با افزایش سرعت دانخوری زنجیری این مشکل تا حد زیادی مرتفع می شود. به این ترتیب که با افزایش سرعت دانخوری، مرغها نمی توانند در حین توزیع از دانخوری استفاده نمایند و دانه های درشت و ریز دان به صورت یکنواخت در تمام دانخوری پخش می شود.

دانخوری بشقابی خودکار

از جدیدترین مکانیزم‌های توزیع دان در مرغداری، دان خوری بشقابی اوگر است که عمدتا برای پرورش مرغ مادر و مرغ گوشتی که در بستر می باشند، استفاه می‌شوند. این سیستم‌ها بر اساس سن پرنده، دان را بصورت یکنواخت توزیع کرده و بر مقدار مصرف خوراک کنترل دقیق دارند. در دانخوری بشقابی اتوماتیک، دان از طریق لوله و مارپیچ وارد دانخوری ها شده و در تمام سالن به صورت یکنواخت توزیع می‌شود. 


سیستم دانخوری بشقابی

سیستم دانخوری بشقابی به این صورت عمل می کند که هر خط دانخوری، توان خود را از یک موتور و گیربکس یک اسب بخار دریافت می کند. خوراک از طریق هاپر در ورودی لوله تغذیه دانخوری بشقابی قرار می گیرد، فنر مارپیچ داخل لوله از طریق شفت موتور و گیربکس دوران کرده و باعث حرکت به جلو دانه ها می شود. در فواصل معین، بشقاب دانخوری نصب شده و از سوراخ ایجاد شده در لوله، دان به قسمت قیفی بشقاب میریزد تا پر شود و با پر شدن هر بشقاب دان به بشقاب بعدی منتقل می شود و به همین منوال تا انتهای خط همه بشقاب ها پر می شوند. با رسیدن دان به بشقاب آخری سیستم بطور خودکار قطع شده و از سر ریز داخل بشقابها جلوگیری می شود. با مصرف دان داخل بشقاب ها مجدد سیستم شروع به کار می کند. خطوط دانخوری بشقابی مرغداری توسط سیم بکسل از سقف آویزان می شود و ارتفاع قرار گیری بشقاب ها به تناسب سن جوجه ها توسط وینچ برقی تنظیم می گردد.

بهترین دانخوری مرغ

برای انتخاب بهترین دانخوری مرغ باید چند نکته را مد نظر داشته باشید که در ادامه مطلب به صورت موردی به آنها اشاره شده است:

  •  قبل از هر چیز دانخوری باید مناسب برای نوع پرنده ای باشد که در مرغداری شما در حال پرورش است. دانخوری هایی که قابلیت استفاده برای تعداد بیشتری پرنده و همچنین مناسب گونه های مختلف بیشتری باشند دارای اهمیت بالاتری هستند.

  • دانخوری باید یکنواختی خوراک را حفظ کند و در نهایت باعث شود پرنده تا حد ممکن از خوراک به صورت یکنواخت مصرف نماید تا در رشد پرندگان خللی ایجاد نگردد و تمامی مواد مغذی لازم برای بدن پرنده به درستی در اختیار آن قرار گیرد .

  • کاهش هدر رفت خوراک تأثیر مشهودی در کاهش قیمت تمام شده و افزایش سود خواهد داشت. بنابراین مناسب ترین دانخوری ها آن دسته از دانخوری هایی هستند که میزان هدر رفت دان را کاهش می دهند. عموما دانخوری های مکانیزه بهترین عملکرد را در کاهش هدر رفت دان پرنده دارند، در نمونه های دستی نیز می توان دانخوری مناسبی یافت که توانایی جلوگیری از هدر رفت دان را تا حد بسیار بالایی داشته باشد.

  • بیماری در پرندگان یکی از مهم ترین مسائل در زمان پرورش است که می تواند تأثیرات بسیار جدی بر پرورش طیور داشته باشد، بنابراین استفاده از یک دانخوری که از مجاورت دان با فضای آزاد به درستی جلوگیری کند می تواند از هزینه های سنگین بعدی جلوگیری کند. یک دانخوری خوب به آسانی قابل شستشو و ضد عفونی می باشد. 

  • ظرفیت دانخوری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مهم است که دانخوری حتما گنجایش دان مورد نیاز برای استفاده طیور را داشته باشد تا همه پرندگان جیره غذایی روزانه خود را دریافت نمایند و همچنین بیش از اندازه نیاز دان در اختیار پرندگان قرار ندهد تا پرندگان مطابق با آنالیز های انجام شده خوراک مصرف نمایند و از هدر رفت دان و هزینه های اضافی نیز جلوگیری شود .

قیمت دانخوری مرغ

همانگونه که گفته شد دانخوری مرغ دارای دو نوع دستی و اتومات می باشد. قیمت انواع دانخوری دستی در آبان ماه سال 1401 در جدول زیر آورده شده است. توجه داشته باشید برای به دست آوردن قیمت به روز محصولات با تامین کنندگانی که در سایت بازار بزرگ کشاورزی محصولات خود را ثبت نموده اند تماس حاصل نمایید.


انواع دانخوری مرغ

قیمت دانخوری مرغ

دانخوری جوجه یک کیلویی

حدود 16000 تومان

سینی دانخوری بلدرچین پارس

حدود 15000 تومان

دانخوری دستی 4 کیلوگرمی

حدود 30000 تومان

دانخوری قفلی دسته دار 6 کیلویی پارس

حدود 47000 تومان


قیمت دانخوری مرغ دیجیکالا

تجهیزات مرغداری که تخصصی می باشند در دیجی کالا به صورت محدود به فروش می رسند زیرا تمرکز دیجی کالا بیشتر بر روی کالاهایی است که به صورت روزمره توسط تمامی اقشار مردم قابل استفاده است. انواع دانخوری های پرندگان که بیشتر در خانه ها و باغها برای نگهداری طیور مورد استفاده قرار می گیرد، در دیجی کالا موجود می باشد و قیمت آن حدودا بین 13 تا 100 هزار تومان می باشد.

قیمت دانخوری اتوماتیک مرغ

همان گونه که در متن اشاره شد، دانخوری اتوماتیک مرغ انواع گوناگونی داشته و هر کدام از انواع دانخوری مکانیزه نیز دارای اجزای گوناگونی می باشند. قیمت دانخوری اتوماتیک مرغ با توجه به جنس و مرغوبیت اجزای آن و با توجه به حجم کار و تعداد مورد نیاز دانخوری متفاوت خواهد بود. با اینحال قیمت تعدادی از تجهیزات دانخوری اتوماتیک مرغ در آبان ماه سال 1401 در جدول زیر به صورت حدودی آورده شده است:

 

انواع تجهیزات دانخوری اتوماتیک مرغ

قیمت انواع تجهیزات دانخوری اتوماتیک

بشقاب دانخوری اتوماتیک اوگر جامنو 700 گرمی

حدود 90.000تومان

لوله گیر بشقاب دانخوری اسکان طیور

حدود 11.000 تومان

هاپر کمکی دانخوری اتوماتیک زنجیری

حدود 2.300.000 تومان

توپی و شفت 20 میلی متر دانخوری بشقابی

حدود 245.000 تومان

تابلو برق دانخوری پنج خط

حدود 5.500.000 تومان