تعداد محصولات: 199
با این بخش بیشتر آشنا شوید!

کود آهن

همانطور که می‎دانید آهن یکی از عناصر مهم و ضروری برای موجودات زنده است که تاثیر مستقیمی در رشد و نمو و کلروفیل‌سازی گیاهان دارد. گیاهان برای انجام فتوسنتز به آهن نیاز دارند و کاهش میزان آن در گیاهان، آنان را با خطرات جدی مواجه می‌سازد. همچون دیگر عناصر، افزودن آهن به خاک زمین‌های زراعی هم از طریق کودهای گیاهی صورت می‌گیرد که به واسطه‌ی یک سری فرایندهای شیمیایی صورت گرفته، آهن را برای گیاهان قابل جذب می‌سازند. چرا که آهن طبیعی توسط گیاهان جذب نمی‌شود. کودهای آهن دارای مقادیر زیادی عنصر آهن هستند و در هر دو نوع خاک اسیدی و قلیایی قابل استفاده هستند. از کود آهن می‌توان برای تقویت و پیشگیری و نیز رفع آثار سوء ناشی ار کمبود آهن استفاده کرد. این مطلب با کود آهن و مزایای آن بیشتر آشنا خواهیم شد.

 

انواع کود اهن

عنصر طبیعی آهن از طریق ترکیب با دو ماده فروسولفات و کلاته دارای قابلیت جذب توسط گیاهان می‌شود. کود سولفات آهن در دو حالت آبدار و بدون آب با خلوص‌های 18 و 20 در دسترس هستند که بیشتر مناسب استفاده در خاک‌های خنثی مناسب است.

کود های آهن کلاته از رایج‌ترین کودهای آهن موجود در بازار هستند که میزان جذب و بقای آن در خاک‌های قلیایی بسیار بیشتر و بهتر از آهن سولفاته است.

کلات‌ها  مولکول‌هایی کوچک هستند که با اتصال به یون‌های فلزی، موجب قرارگیری آسان‌تر این ریزمغذی‌ها در دسترس گیاه می‌شوند. ترکیبات کلاته کننده آهن را با قدرت بالا ذخیره می کند و از رسوب آن در خاک جلوگیری می‌کنند. لازم به ذکر است که خاک‌های قلیایی به دلیل داشتن کلسیم کربنات و pH در حدود 8 الی 8.5، باعث عدم انحلال پذیری عنصر آهن می‌شوند. انواع مختلفی از کلات‌های آهن وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به سه نوع آهن کلاته شده با EDDHA، آهن کلاته شده با DTPA و آهن کلاته شده با EDTA اشاره کرد.

 

کود آهن برای درخت

برخی از مزایای استفاده از کود آهن برای درخت عبارت‌اند از:

  • افزایش مقاومت گیاه در مقابل هوای سرد
  • استحکام و تقویت ریشه‌ها بعد از تعویض گلدان
  • افزایش شادابی و زیبایی ظاهری گیاه
  • افزایش میزان گل‌دهی و محصول دهی
  • افزایش رشد برگ‌ها و ریشه
  • جلوگیری و رفع زردی برگ‌ها و ساقه
  • جلوگیری از ریزش برگ‌ها
  • تامین آهن مورد نیاز گیاه برای سنتز کلروفیل
  • پیشگیری و درمان بیماری‌های گیاهی

 

بهترین کود آهن

کود آهن 6 درصد کلاته شده با EDDHA با فرمول FeEDDHA (عامل کلات کننده اتیلن دی آمین دی هیدروکسی استیک اسید) از بهترین کود های آهن شناخته‌شده در بازار می‌باشد، چرا که این ترکیب حتی برای خاک‌های دارای پی اچ 11 نیز مناسب است. یک فاکتور تاثیرگذار دیگر بر کیفیت کود آهن، گزینه‌ای به اسم اورتو اورتو است که میزان آن (3.2 ، 3.8 ، 4.8) بر روی بسته‌بندی‌های کود آهن یک کیلویی درج می‌شود. هرچه اورتو اورتو بزرگتر و به عدد 6 نزدیک تر باشد. آن نوع کود آهن کیفیت و قیمت بیشتری دارد. عدد اورتو اورتو نشان‌دهنده میزان جذب کود آهن توسط گیاه است.

 

کود آهن مایع

کود آهن کلاته در دو حالت جامد و مایع ( محلول ) موجود است. کود آهن مایع یا محلول را باید همراه با آبیاری به گیاه داد و از ریختن مستقیم کود آهن مایع خالص به گیاهان بایستی خودداری نمود. کودهای سولفات آهن یا آهن کلاته مایع گاهی به صورت اسپری یا محلول‌پاشی نیز روی برگ پاشیده می‌شوند که بیشتر برای رفع مشکل کمبود آهن در کوتاه‌مدت مفید ایت. بهترین زمان استفاده از کود آهن مایع وقتی است که هوا خنک باشد و حتی چند قطره شبنم بر گیاه نشسته باشد.

 

علائم کاهش آهن و نیاز گیاه به کود آهن

کمبود آهن در گیاهان که به نام کلروز آهن شناخته می‌شود، موجب تغییرات ظاهری در برگ گیاه می‌گردد. در این حالت برگ گیاه به سبب کمبود کلروفیل به زردی و حتی در موارد پیشرفته به سفیدی می‌گراید. این زردی در برگ‌های جوان نیز دیده می‌شود به گونه‌ای که رگبرگ‌های برگ به صورت شبکه سبزی در زمینه زردی بروز می‌نمایند. به‌طور کلی کمبود آهن بر تمامی مراحل رشد و نمو گیاه تاثیر سوء می‌گذارد، مثلا کمبود آن موجب تولید میوه‌های کمتر و با عطر و طعم تلخ می‌گردد. عواملی چون آهکی بودن خاک، کیفیت پایین آب، کمبود مواد آلی، خاک‌های رسی، تهویه نامناسب و مصرف زیاد فسفر نیز می‌تواند موجب شدت عوارض ناشی از کمبود آهن شود.

زمان مصرف کود آهن

بهترین زمان استفاده از کود آهن برای گیاهان و درختان در زمان بیدار شدن و مراحل رشد و نمو گیاه یعنی از آغاز فروردین تا پایان شهریور و یا اوایل مهر ماه است. مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی یا همیشه سبز بایستی در کل طول سال صورت گیرد. نحوه‌ی استفاده از کود آهن بر اساس جامد یا مایع بودن می‌تواند از طریق محلول پاشی، چالکود  و موضعی یا نواری صورت گیرد. کود آهن محلول پاشی ماندگاری خیلی کمتری نسبت به آهن خاکی داشته و مستلزم زمان و هزینه‌ی بیشتری است. چانچه رطوبت  و دیگر شرایط خاک مناسب باشد، آهن حدود ۳ تا ۴ روز پس از کوددهی جذب می‌شود.

 

مقدار مصرف کود آهن

نوع کود آهن

میزان مصرف کود آهن

سولفات آهن

محلول پاشی درختان و محصولات زراعی 5-3 در هزار

چالکود: 0.5-1 کیلوگرم به ازای هر درخت

 

FeEDDHA

 

 

10 – 5 کیلوگرم در هکتار

غلظت محلول 1 در هزار

200 – 50 گرم برای هر درخت

 

FeHEEDTA

 

 

15– 10 کیلوگرم در هکتار

غلظت محلول 2 در هزار

300 – 100 گرم برای هر درخت

 

FeEDTA

20 -15 کیلو گرم در هکتار

غلظت محلول 2 در هزار

400 – 200 گرم برای هر درخت

 

خرید کود آهن

تامین آهن برای گیاهان با استفاده از انواع کود آهن یکی از موارد ضروری تقویت خاک‌ و زمین‌های کشاورزی است. خرید کود آهن بهتر است از نمایندگی‌های فروش معتبر محصولات کشاورزی صورت گیرد. از آنجاییکه که گیاهام نیازهای متفاوتی دارند، در زمان خرید کود آهن به فرمول و مواد تشکیل‌دهنده آن توجه نمایید.

  

قیمت کود آهن 

قیمت کود آهن علاوه بر کیفیت، عدد اورتو اورتو و برند سازنده، به سولفاته یا کلاته بودن آن نیز بستگی دارد. قبلا اشاره شد که کود های آهن کلاته خواص و مزایای بیشتری برای گیاهان دارند و می‌توانند موجب افزایش غلظت این عنصر در خاک شوند. به همین دلیل  قیمت کود آهن کلاته شده بیشتر از قیمت کود آهن سولفاته است. کود آهن کلاته دارای درصدهای مختلف 6 تا 13 درصد یا بیشتر است که درصد آن نیز از عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت کود آهن است. پرینوا، گرین هاس، فروسنس، ویتاپلکس و والگرو از برندهای شناخته‌شده کود آهن خارجی در کشور هستند که قیمت بسته 1 کیلوگرمی آن‌ها برحسب نوع و درصد در پایان فروردین 1402 از 300000 تا 850000 تومان متغیر بوده است.

 

قیمت کود آهن ایرانی

قیمت کود آهن ایرانی تبعا پایین‌تر از نوع وارداتی است و کمتر تحت تاثیر نوسانات ارزی قرار می‌گیرد. با توجه به قیمت بالای برندهای خارجی، استفاده از کود های اهن ایرانی بهترین گزینه برای کشاورزان است. کود آهن زرینه کوه، بارافشان، نیکو بذر و... از برندهای معروف کود آهن ایرانی هستند. برای استعلام دقیق قیمت کود آهن در انواع ایرانی و خارجی و مشاوره برای خرید کود آهن مناسب می‌توانید از طریق شماره‌های مندرج در سایت با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.