تعداد محصولات: 202
با این بخش بیشتر آشنا شوید!

یکی از مهم ترین آسیب هایی که محصولات کشاورزی در معرض آن قرار دارند، قارچ ها می باشند. همواره دغدغه کشاورزان، مبارزه با این دست از بیماری های بوده است. انواع مختلف قارچ کش ها به همین منظور استفاده می شوند. سم قارچ کش، قارچ ها و اسپورهای آنها را از بین می برد یا از رشد و گسترش آنها جلوگیری می کند.

سم قارچ کش چیست؟

سم قارچ کش، که ضد قارچ نیز نامیده می شود، هر نوع ماده سمی است که برای کشتن یا مهار رشد قارچ ها استفاده می شود. سم قارچ کش معمولاً برای کنترل قارچ های انگلی استفاده می شوند که یا به محصولات کشاورزی، باغی و گیاهان زینتی آسیب می رسانند و یا سلامت حیوانات اهلی یا انسان ها را به خطر می اندازند. از سم قارچ کش می توان برای کنترل قارچ هایی که به گیاهان آسیب می رسانند، از جمله زنگ زدگی، کپک ها و بلایت (آتشک یا بادزدگی) استفاده کرد. همچنین ممکن است برای کنترل کپک و کپک خاکستری در سایر موارد نیز استفاده شود.

قارچ کش

قارچ کش خانگی

برای تهیه قارچ کش خانگی برای گیاهان آپارتمانی می توانید از دستورالعمل زیر استفاده کنید:

  • یک فنجان روغن گیاهی مانند ذرت، کلزا یا سویا را در یک ظرف پلاستیکی تمیز با درب محکم بریزید تا یک کنسانتره قارچکش ایجاد شود.

  • یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی بدون چربی اضافه کنید. درب ظرف را محکم روی ظرف بگذارید و به شدت تکان دهید تا روغن و صابون کاملاً ترکیب شوند. از یک نشانگر دائمی برای مشخص کردن برچسب ظرف استفاده کنید. محلول قارچ کش را به طور نامحدود در یک نقطه تاریک و خنک نگهداری کنید.

  • یک فنجان آب لوله کشی داغ را درون یک بطری اسپری پلاستیکی قیف کنید. یک و یک دوم قاشق چایخوری جوش شیرین اضافه کنید. ظرف را تکان دهید تا جوش شیرین حل شود. یک و یک دوم قاشق چایخوری کنسانتره قارچ کش را اضافه کنید. خوب تکان دهید تا مواد کاملاً ترکیب شوند. محلول را همان روزی که مخلوط کرده اید استفاده کنید. هر گونه قارچکش باقی مانده را دور بریزید.

  •  گیاه آپارتمانی آلوده را در وان قرار دهید. مخلوط قارچ کش را مستقیماً روی شاخ و برگ خشک گیاه اسپری کنید. تمام سطوح را کاملاً بپوشانید. گیاه را تا حد رواناب کامل اشباع کنید. به قسمت زیرین برگ و ساقه هایی که به هر برگ متصل می شوند (دمبرگ) توجه بیشتری کنید زیرا اینها مناطقی هستند که اسپورهای قارچی فعال اغلب نادیده گرفته می شوند. بطری اسپری را مرتب هم بزنید تا مواد از هم جدا نشوند. در طول باقی مانده فصل رشد، هر پنج تا هفت روز، گیاه آپارتمان را درمان کنید.


انواع قارچ کش

قارچ کش را می‌توان از راه‌های مختلف طبقه‌بندی نمود.

  • میزان تحرک در گیاه

  • نقش در محافظت از گیاهان

  • طیف فعالیت

  • نحوه اثر

  • گروه شیمیایی

۱ـانواع قارچ کش بر اساس میزان تحرک در گیاه

قارچ کش هایی که بر اساس میزان تحرک در گیاه فعالیت می کنند به دو دسته قارچ کش حفاظتی و قارچ کش سیستماتیک طبقه بندی می شوند که توضیح هریک در ادامه آورده شده است.

قارچ کش حفاظتی

قارچ کش‌های حفاظتی یا تماسی به درون بافت برگ نفوذ نمی‌کنند و در روی آن باقی می‌مانند. قارچ کش‌های تماسی باید برای گیاهان سالم بکار برده شوند تا از ورود قارچ به درون بافت گیاه و آسیب رسیدن به بافت گیاه میزبان جلوگیری کنند. در قارچ کش‌های تماسی زمان مصرف و پوشش کامل گیاه از سم قارچ کش بسیار اهمیت دارد.


قارچ کش‌های سیستمیک

قارچ کش‌های سیستمیک یا نفوذی به درون بافت گیاه نفوذ کرده و به درجاتی دارای تحرک درون گیاه هستند؛ و به دو شکل موضعی و سراسری عمل می‌کنند.

قارچ کش سیستمیک نیاز به رشد فعال گیاه دارد تا بتواند در گیاه گردش کند و بیماری را کنترل کند. این نوع قارچ کش ها از برگ های جدید در برابر حملات قارچی برای مدت کوتاهی محافظت می کنند. بر خلاف قارچ کش های تماسی، گاهی اوقات می توان از قارچ کش های سیستمیک برای سرکوب بیماری پس از آلوده شدن گیاه استفاده کرد.


۲ـ انواع قارچ کش بر اساس نقش در محافظت از گیاهان

فعالیت پیشگیرانه در قارچ کش: 

تعدادی از قارچ کش‌ها اگر قبل از ایجاد بیماری قارچی، در سطح گیاه باشند از رشد قارچ جلوگیری می‌کنند. از این نوع قارچ کش‌ها می‌توان به قارچ کش بردوفیکس اشاره نمود که فاقد بقایای سمی بوده و جهت استفاده در برنامه مدیریت آفات و بیماری‌های گیاهی در راستای تولید محصول سالم مناسب است.

کنترل بیماری قارچی در آغاز آلودگی: 

تعدادی از قارچ کش‌ها، تا زمانی که قارچ نفوذ کمی به داخل گیاه انجام داده باشد، قادر به کشتن قارچ هستند. ۲۴ تا ۷۲ ساعت بعد از آلودگی حداکثر زمان استفاده از آنهاست.

کنترل بیماری قارچی در شدت بالای بیماری: 

پس از آلوده شدن شدید گیاه، توانایی از بین بردن بیماری قارچی را دارند.

کاهش دهنده بیماری قارچی:

 می‌توانند مقدار بیماری قارچی را، در گیاه کاهش دهند.

۳ـ انواع قارچ کش بر اساس طیف فعالیت

قارچکش های تک موضعی فقط در یک نقطه، در یک مسیر متابولیک، در یک عامل بیماری زا، یا در برابر آنزیم یا پروتئین حیاتی مورد نیاز قارچ فعال هستند. از آنجایی که قارچ کش های تک موضعی از نظر سمیت بسیار خاص هستند و تأثیر کمی بر اکثر موجودات زنده دارند، می توانند به راحتی جذب گیاهان شوند، بنابراین این قارچکش ها دارای خواص سیستمیک هستند. در نتیجه این فعالیت خاص، قارچ ها بیشتر در برابر قارچ کش مقاوم می شوند زیرا یک جهش منفرد در عامل بیماری زا معمولاً به آن اجازه می دهد تا بر عملکرد قارچکش غلبه کند، مانند جلوگیری از اتصال آن به محل فعال قارچ.

۴ـ انواع قارچ کش بر اساس نحوه اثر

 سم قارچ کش با آسیب رساندن به غشای سلولی، غیرفعال کردن آنزیم ها یا پروتئین های حیاتی، یا تداخل با فرآیندهای کلیدی مانند تولید انرژی یا تنفس، قارچ ها را از بین می برند. برخی دیگر بر مسیرهای متابولیکی خاصی مانند تولید استرول یا کیتین تأثیر می گذارد. آگاهی از نحوه تاثیر قارچ کش بر قارچ برای انتخاب محصولات مفید است. اول، نحوه عملکرد تعیین می کند که کدام قارچ تحت تاثیر قارچ کش قرار می گیرد و بنابراین کدام بیماری ها را می توان با استفاده از قارچکش کنترل کرد. دوم، قارچ کش ها با شیوه های مختلف عملکرد در برنامه مدیریت بیماری مورد نیاز هستند تا توسعه مقاومت قارچکش ها را به تاخیر بیاندازند. روش عمل بیوشیمیایی اساس اولیه ای است که برای طبقه بندی قارچکش ها به گروه های شیمیایی استفاده می شود.


۵ـ انواع قارچکش بر اساس گروه شیمیایی

قارچ کش ها را نیز می توان بر اساس ترکیب شیمیایی آنها طبقه بندی کرد. از نظر شیمیایی، مولکول های آلی مولکول هایی هستند که در ساختار خود دارای اتم کربن هستند در حالی که مولکول های معدنی اینگونه نیستند. بسیاری از اولین قارچکش های ایجاد شده ترکیبات غیر آلی بر پایه یون های گوگرد یا فلز مانند مس، قلع، کادمیوم و جیوه بودند که برای قارچ ها سمی است. مس و گوگرد هنوز به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. اکثر قارچکش های دیگر که امروزه استفاده می شوند، ترکیبات آلی هستند و بنابراین حاوی کربن هستند. این دسته جزو قارچ کش طبیعی یا ارگانیک هستند. اصطلاح “ارگانیک” که در اینجا استفاده می شود بر اساس اصطلاحات شیمی است و با “ارگانیک” که برای توصیف یک سیستم کشاورزی استفاده می شود متفاوت است.

در ادامه چندین نوع از انواع قارچ کش را نام برده و به صورت مختصر توضیحاتی درباره آن ارائه می دهیم:

قارچ کش الیت:

قارچ کش الیت داروی درمانی برای رفع مشکلات گیاهان و محصولات کشاورزی است که دارای نامی شیمیایی با نام فوزتیل آلومینیوم می باشد و از دسته مواد شیمیایی اسید فسفونیک است که با درصد های مختلف در بازار های جهانی به خرید و فروش می رسد.

این قارچ کش بیشتر به صورت محلول در آب استفاده می شود، از انواع قارچ کش های سیستمیک می باشد که به خوبی تاثیر می گذارد و نوعی از آفت کش ها است که عوامل بیماری زا را کنترل و یا عامل بیماری های قارچی را از بین می برد.

قارچ کش سیستمیک الیت نوعی قارچ کش نفوذی، نه تماسی است که به درون گیاه نفوذ می کند و دارای تحرک سراسری و نه موضعی در درون گیاه می باشد، به همین دلیل تاثیر خوبی بر درختان و گیاهان دارد. قارچ های فیتوفترا، پیتیوم، پلاسموپارا، برمیا، اکیسمت و … توسط این قارچ کش درمان می شوند و یا از بین برده می شوند.

قارچ کش کاربندازیم

 سم قارچ کش کاربندازیم که همان متابولیت بنومیل است یک سم سیستمیک است که کاربرد گسترده ای دارد. سموم دفع آفات سیستمیک سمومی هستند که در  گیاهان جذب شده و در سراسر بافت گیاه پخش می شوند و به ساقه، برگ، ریشه و میوه یا گل گیاه می رسند. این نوع از سموم محلول در آب هستند، بنابراین با جذب آب و انتقال آن به بافت های آن به راحتی از طریق آوندها در سراسر گیاه حرکت می کنند. از قارچ کش کاربندازیم برای کنترل بیماری های گیاهی در غلات و میوه هایی از جمله مرکبات، موز، توت فرنگی، آناناس و سیب استفاده می شود. قارچ کش کاربندازیم برای سانسوریا و سایر گیاهان آپارتمانی نیز کاربرد دارد.


قارچ کش بردوفیکس

بردوفیکس قارچ کش و باکتری‌کش حفاظتی تماسی است که برای پیشگیری و درمان انواع بیماری‌های درختان میوۀ دانه‌دار، هسته‌دار، نیمه گرمسیری خزان‌دار، خشکباری، همیشه سبز، دانه ریز، سبزی، صیفی، زینتی و غیرمثمر توصیه می‌گردد. بردوفیکس با داشتن pH حدود ۷، در تمام فصل‌های سال قابل‌استفاده است اما برای تهیه و استفاده از آن، حتماً باید تأییدیه متخصص گیاهپزشکی را داشته باشید.

بردوفیکس پس از پاشیده شدن روی گیاه در اثر تماس با رطوبت و گازکربنیک محیط و گیاه به‌ تدریج تبدیل به ترکیبات کمپلکسی می‌شود که مرتباً یون مس آزاد می‌کند. بردوفیکس بدون بافت کریستالی است و به‌صورت توده به هم چسبیده و یکنواخت روی گیاه کاملاً می‌نشیند. درحالی‌که سایر ترکیبات مسی به دلیل داشتن بافت کریستالی ذراتی جدا از هم داشته و کمتر بر روی گیاه می‌نشینند.

نحوه ی استفاده از قارچ کش بردوفیکس

قارچکش بردوفیکس با روشهای متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به آنها اشاره شده است:

محلول پاشی:

متداول ترین روش برای پیشگیری و کنترل بیماری های قارچی و باکتریایی با بردوفیکس می باشد. دوزهای مورد استفاده با توجه به زمان مصرف متفاوت می باشند.

روش ساخت دوزهای مختلف بردوفیکس برای محلول پاشی

منظور از محلول پاشی با دوزهای ۵ یا ١۰ در هزار، مخلوط کردن ۵ یا ١۰ لیتر بردوفیکس در١۰۰۰ لیتر آب می باشد. این میزان آب با توجه به حجم سمپاش قابل تغییر است. برای مثال، برای تهیه دوز ۵ در هزار در سمپاشی به حجم ٢۰۰ لیتر، یک بطری یک لیتری را به شدت تکان داده و به داخل سم پاشی که در آن مقداری آب وجود دارد می ریزیم. سپس سمپاش را تا ٢۰۰ لیتر با آب پر کرده، کاملاً بهم زده و شروع به سم پاشی می کنیم.

رنگ بردو :

برای کنترل بیماری هایی مانند پوسیدگی های طوقه و ریشه گیاهان، انواع شانکرها و بلایت ها، سرطان ها و گال های طوقه و ریشه، محلول پاشی ها به تنهایی کافی نبوده و لازم است بافت آلوده با ابزار تیزی تراشیده شده و بافت سالم گیاه با بردوفیکس رقیق نشده رنگ شود. این کار برای ضدعفونی محل هرس گیاهان نیز باید انجام شود. درصورت استفاده از این روش دیگر نیازی به استفاده از چسب باغبانی و ... نمی باشد.


محلول در آب زراعی :

برای کنترل بیماری هایی مانند پوسیدگی های طوقه و ریشه گیاهان، سرطان ها و گال های طوقه و ریشه، که عامل بیماری زا خاکزی است محلول پاشی ها به تنهایی کافی نبوده و لازم است خاک نیز ضدعفونی شود. برای این منظور مقدار ١۰ در هزار بردوفیکس آماده شده و گیاهان با این محلول آبیاری شوند. برای درختان مسن تر آبیاری سایه انداز و بیل زدن خاک نیز ضروری است.

سم سوپرکاپ

سوپرکاپ، دارای مس ارگانیک به عنوان یک کود ضد قارچ، ضد باکتری و کود ضد ویروس با قابلیت استفاده در کشت‌های گلخانه‌ای و باغی است. سم سوپرکاپ بهترین جایگزین برای سموم ضد قارچ و ضد باکتری حاوی مس مثل بردوفیکس و... است.

سوپرکاپ برای مقابله و درمان قارچ پیتیوم، قارچ فوزاریوم، انواع سفیدکها، لکه سیاه، شانکر باکتریایی، قارچ فیتوفترا، کپک خاکستری، ویروس موزائیک، گوموز، گال و آتشک قابل استفاده است.

قارچ کش مایع

زمان خرید سم قارچ کش می‌توانید از بین ۴ نوع مختلف آن یعنی پودری، مایع، گاز و ریزدانه انتخاب کنید. پودری یا مایع بودن قارچ کش‌ها هیچ تاثیری در ساختار کلی آن‌ها ندارد. ناگفته نماند که این سموم نباید به صورت خالص استفاده شوند و مخلوط آن با آب می‌تواند بهترین سم قارچ کش را در اختیار شما قرار دهد.

قویترین سم قارچ کش

خرید بهترین و قویترین سموم قارچ کش در مصارف کشاورزی سبب می شود تا به شکلی تاثیر گذار این آفت از مزرعه و باغات ریشه کن شده و یا به واسطه آن در مرحله های مختلف بتوان قارچ پدیدار شده در مزارع را تحت کنترل درآورد و یا از به وجود آمدن آن به کلی جلوگیری نمود.

برای قارچ های درونی از قارچ کش اینفینیتو یا رانمن می توان استفاده نمود زیرا تاثیر گذاری بالایی دارند. در قارچ های سطحی نیز با توجه به نوع گیاه از قارچ کش های بسیاری می توان استفاده کرد. لازم به ذکر است در استفاده از قارچ کش ها حتما نمونه سطحی یا عمقی آن مشخص شود. توصیه اکید به کشاورزان این است که در زمان بروز مشکل یا در زمان خرید سم مورد نظر، حتما به مراکز معتبر مراجعه کرده و از متخصصین مشورت های لازمه را کسب نمایند.

طریقه استفاده از قارچ کش

طریقه استفاده از قارچ کش ها به چند عامل مهم بستگی دارد : نوع قارچ کش ، نوع استفاده و زمان استفاده. به طور خلاصه می توان گفت، برای رفع یا پیشگیری هر نوع بیماری باید از قارچ کش مناسب آن استفاده کنیم و این که باور داشته باشیم یک نوع قارچ کش می تواند همه انواع قارچ ها را از بین ببرد یا از شروع و تکثیر آنها جلوگیری کند، تفکری غلط است. 

طریقه استفاده از قارچ کش ها برای گیاهان آپارتمانی

معمولا نحوه استفاده از قارچ کش ها روی بسته بندی آنها درج شده است. اما نکات زیر میتوانند به شما در استفاده از قارچ کش کمک نماید.

– دو یا سه درصد از محلول می بایست پودر باشد و مابقی آب.

– نباید زمان زیادی بین درست کردن محلول و استفاده آن ایجاد شود، بلافاصله بعد از درست کردن محلول استفاده کنید و پس از سم پاشی باقی را دور بریزید.

– در دوران رشد، می توانید هر ۵ تا ۷ روز از این ماده برای درمان گیاهان استفاده کنید.

– توصیه می شود در حمام سم پاشی را انجام دهید و این کار را تا حدی ادامه دهید که قارچ کش از گیاه چکه کند و گیاه کاملا آغشته شود.

– سعی کنید تمام قسمت های گیاه به قارچ کش آغشته شود ، مخصوصا قسمت های پشت برگ ها که به ساقه وصل شده است.

– هنگام سمپاشی باید اسپری را تکان دهید تا پودر ته نشین نشوند.

– نباید اسپری قارچ کش در دسترس کودکان قرار بگیرند و ضمنا باید در مکانی خشک نگهداری شود.

زمان استفاده از قارچ کش

بسیار مهم است که در چه زمانی از قارچ کش استفاده کنید. برای حفظ شادابی و همچنین جلوگیری از آسیب های محیط زیستی بهتر است از قارچ کش زیستی یا بیولوژیک استفاده کنید. این نوع از قارچ کش ها به صورت طبیعی ساخته می شوند. نکات زیر را برای زمان استفاده از قارچ کش در نظر داشته باشید:

– نباید در زمان گل دهی یا در زمان رشد گیاهان، از قارچ کش ها استفاده کنیم. زیرا باعث از بین رفتن گل خواهد شد.

– نباید زیر نور خورشید سم پاشی را انجام دهیم زیرا ممکن است که گیاه بسوزد. انجام این کار در عصر نیز نباید انجام شود. بهترین زمان برای استفاده از قارچ کش ها صبح است. توصیه می شود در هوای خنک آن را انجام دهید.

– در صورتی که گیاه شما در فضای باز است و آپارتمانی نیست، بهترین ساعت استفاده از ضد قارچ ها ۳ تا ۸ صبح می باشد زیرا در این زمان با توجه به کم تر بودن سرعت باد، سم پخش نمی شود. پخش شدن سم در هوا می تواند برای سلامت اطرافیان مضر باشد.

– بهتر است از سم قارچ کش ها برای پیشگیری استفاده کنید زیرا در بعضی موارد گیاه به قدری بیمار و آلوده می شود که دیگر نمی توان گیاه را نجات داد.

قیمت قارچ کش

همانگونه در که در این مطلب مطالعه نمودید، انواع قارچ کش های بسیار متفاوتی در بازار وجود دارند که با توجه به نیاز خود می توانید آنها را تهیه و استفاده نمایید. برای آشنایی با محدوده قیمت انواع سم قارچ کش، چند نمونه قیمت قارچ کش در آبان ماه سال 1401 در جدول زیر آورده شده است:


انواع قارچ کش

قیمت قارچ کش

سم قارچ کش بنومیل بسته 30 گرمی

حدود 13000 تومان

سم قارچ کش کاربندازیم مهر و ماه مدل S01 وزن 50 گرم

حدود 32000 تومان

قارچ کش پنکونازول (توپاس) بهاور شیمی ۱۰۰ سی سی

حدود 67000 تومان

قارچ کش و باکتری کش بردوفیکس ۱۰۰ میلی لیتر

حدود 42000 تومان

قارچ کش سفیر ۲۵۰ میلی لیتر

حدود 185000 تومان

قارچ کش ناتیوو ۲۰۰ گرم

حدود 1.300.000 تومان

قارچ کش مانکوزب بهاور شیمی ۰.۵ کیلوگرم

حدود 110.000 تومان