با این بخش بیشتر آشنا شوید!

 کود پتاسیم از جمله کودهای کاربردی در کشاورزی و تامین‌کننده پتاسیم به عنوان یکی از سه عنصر ضروری برای گیاهان است. پتاسیم سومین ماده مغذی کلیدی کودهای تجاری است و مانند نیتروژن (N) و فسفر (P)، در دسته عناصر درشت مغذی قرار می‌گیرد. پتاسیم نقش مهمی در افزایش بازدهی محصول و کیفیت و کمیت کلی آن دارد. هر آنچه لازم است راجع به کود پتاسیم بدانید را در ادامه مطلب خواهید یافت.

پتاسیم در گیاهان

تغذیه خوب با پتاسیم برای افزایش کیفیت و بهره‌وری محصول حیاتی است. این عنصر در مقادیر بیشتر از هر عنصر معدنی دیگر به جز نیتروژن مورد نیاز است. نقش پتاسیم در گیاه در درجه اول در روابط گیاه/خاک/هوا و آب است. همچنین آنزیم‌های خاصی را فعال می‌کند و به انتقال کربن جذب شده از زیست توده گیاهی به مواد زایشی (غلات، میوه و فیبر) کمک می‌کند. پتاسیم همچنین در هنگام سرد یا خشک بودن هوا از گیاه محافظت و سیستم ریشه آن را تقویت می‌کند. کاهش پتاسیم گیاه را در برابر تنش‌های مختلف از جمله کمبود آب، فشار حشرات و فشار پاتوژن مستعدتر می‌سازد. پتاسیم در فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف از جمله فتوسنتز، متابولیسم کربوهیدرات و پروتئین، فعال شدن آنزیم‌ها و تنظیم حرکت روزنه و روابط آب  اهمیت دارد. پتاسیم کافی به افزایش مقاومت زمستانی، مقاومت در برابر بیماری‌ها و بهبود عملکرد و کیفیت دانه و میوه کمک می‌کند.

اهمیت استفاده از کود پتاسیم

پتاسیم در خاک کاملاً فراوان است و معمولاً بین 0.5 تا 4.0 درصد متغیر است. از این مقدار، تنها بخش کوچکی محلول در آب و قابل جذب گیاه است. پتاسیم محلول نیز در معرض شستشو است. شسته شدن آن آسان‌تر از فسفر و کمتر از نیتروژن نیترات است. خاک‌های شنی کمترین میزان پتاسیم و خاک‌های رسی و آبرفتی بیشترین میزان پتاسیم را دارند. با این حال، حتی خاک‌های رسی مزارع یونجه، سیلو، نیشکر نیز ممکن است از نظر پتاسیم تهی شوند که اغلب توسط انواع کود پتاسیم تامین می‌شود.

انواع کود پتاسیم

منابع کود پتاسیم متعددی وجود دارد که در واحدهای K2O بر روی برچسب کود مشخص شده است. نیازهای گیاه، شرایط خاک و عوامل آب و هوایی تعیین می‌کند که کدام شکل از کود K+ برای به دست آوردن عملکرد بالا و کیفیت خوب در هر مورد خاص مناسب است. انواع کود پتاسیم عبارت‌اند از:

کلرید پتاسیم

 موریات پتاس (50٪ پتاسیم) کلرید پتاسیم (KCl) است. در بین کودهای پتاسیم مقرون به صرفه‌ترین است و بنابراین بیشترین استفاده را دارد. سایر کودهای پتاسیم در مواردی استفاده می‌شود که کلرید موجود در موریات پتاس ممکن است مضر باشد، به عنوان مثال، در خاک‌های شور، در محصولاتی که به کلرید حساس هستند، یا جایی که کلرید ممکن است اثر نامطلوبی بر کیفیت داشته باشد. محصولات کشاورزی موریات پتاس نباید در محلول پاشی استفاده شود زیرا کلرید می‌توان شاخ و برگ گیاه را بسوزاند.

کود کامل

پرمصرف‌ترین کودها برای درمان کمبود عناصر غذایی در گیاهان از جمله پتاسیم استفاده از کود کامل یا همان کود NPK است. این کودها از سه عنصر پر مصرف ازت، فسفر و پتاسیم با نسبت متفاوت تشکیل شده‌اند. برای رفع کمبود پتاسیم می‌توان از کودهای کامل دارای پتاسیم بالا استفاده کرد.

سولفات پتاسیم

سولفات پتاسیم (K2SO4) به طور معمول حاوی 43٪ پتاسیم است. شاخص نمک کمتری نسبت به موریات پتاس دارد و اغلب در محصولات حساس به کلرید یا حساس به سوختگی ریشه و محصولات درختی با ریشه های کم عمق مانند آووکادو و ماکادمیا استفاده می شود.

سولفات پتاسیم منیزیم

 سولفات پتاس منیزیم (K2SO4 · MgSO4) اساساً مخلوطی از سولفات پتاسیم و کیزریت با 18 درصد پتاسیم و 11 درصد منیزیم است. این یک کود مفید برای استفاده در محصولات غیرکلریدی در مواقع نیاز به منیزیم است.

نیترات پتاسیم

نیترات پتاسیم (KNO3) حاوی 37 درصد پتاسیم است و اغلب در جاهایی مورداستفاده قرار می‌گیرد که نیاز به پتاسیم به صورت محلول (از طریق سیستم‌های آبیاری و به عنوان محلول پاشی) باشد.

کود هیومات پتاسیم

کود هیومات پتاسیم یکی از ترکیبات هیومیک اسید است که با استفاده از هیدروکسید پتاسیم تولید می‌‎شود. هیومات پتاسیم سازگار با محیط‌زیست است از طرفی مکملی آلی برای مصرف با کودهای ازته و فسفره نیز است.  

علائم کمبود پتاسیم

همانطور که اشاره شد بخش اعظم پتاسیم موجود در خاک برای گیاه غیر قابل دسترس است. بنابراین نیاز گیاه به پتاسیم باید از طریق روش‌هایی چون مصرف کود پتاسیم جبران گردد. در غیر این صورت گیاه به احتمال زیاد دچار کمبود پتاسیم می‌شود. تعادل پتاسیم با سایر مواد مغذی، به ویژه کاتیون‌های دیگر (یون‌های با بار مثبت) مانند کلسیم و منیزیم از اهمیت بالایی برخوردار است..

پتاسیم در گیاهان بسیار متحرک است. از آنجایی که به آسانی از بافت برگ و ریشه مسن‌تر به نقاط رشد منتقل می‌شود، علائم کمبود ابتدا در برگ‌های مسن‌تر ظاهر می‌شود. برخی از علائم ظاهری کمبود پتاسیم عبارت‌اند از:

  •         زرد و کلروزه  شدن بین رگبرگ‌ها در نزدیکی حاشیه برگ
  •         قهوه‌ای رنگ و سوخته شدن   لبه برگ‌ها
  •         پیچ خوردن لبه‌ برگ‌ها
  •         ظاهر شل و پژمرده برگ‌های گیاه    
  •         ظهور لکه‌های بنفش رنگی در سطح زیرین برگ‌ها  
  •         کاهش رشد گیاه و رشد ریشه و توسعه ضعیف سیستم‌های ریشه
  •         کاهش تولید میوه و رشد دانه‌ها  

زمان مصرف کود پتاسیم

زمان مصرف کود پتاسیم برای گیاهان به نوع گیاه، خاک و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. ولی در حالت کلی باید زمانی باشد که گیاهان بتوانند بیشترین بهره را از آن ببرند. نیاز به پتاسیم در مراحل مختلف رشد گیاهانمتفاوت است. مثلا در مراحل ابتدایی رشد، گیاهان نیاز کمتری به پتاسیم دارند اما با گذشت زمان و رسیدن به مراحل فعال رشد این نیاز افزایش می‌یابد. بنابراین زمان مصرف کود پتاسیم باید با توجه به مراحل مختلف رشد گیاهان صورت گیرد.

نحوه استفاده از کود پتاسیم

زمان و مقدار مصرف کود پتاسیم بسته به نوع، سن، نیاز و محل و بستر کشت گیاه و البته شرایط آب و هوایی می‌تواند متفاوت باشد. اغلب کودهای پتاسیمی محلول در آب هستند و گاهی اوقات دارای شاخص نمک بالایی هستند. به همین دلیل، اگر خیلی نزدیک به بذر یا نشا قرار گیرند، می‌توانند جوانه زنی بذر و بقای گیاه را به ویژه در خاک های شنی کاهش دهند. محصولاتی مانند بادام زمینی، سویا و پنبه در مقایسه با ذرت نسبت به آسیب کود حساس‌تر هستند. بهترین روش برای جلوگیری از آسیب های احتمالی قرار دادن کود پتاسیم در فاصله 5 سانتی‌متر به پهلو و 5 سانتی‌متر پایین تر از دانه است.

لازم به ذکر است که برای به حداکثر رساندن واکنش کود پتاسیم روی محصولات، تعادل سایر مواد مغذی نیز نیاز است. کوددهی با پتاسیم بالا می‌تواند دسترسی منیزیم به گیاه را کاهش دهد و اگر خاک از قبل منیزیم کمی داشته باشد، ممکن است دچار کمبود منیزیم شود.

کود پتاسیم بالا

کود پتاسیم بالا به کودهای پتاسی اطلاق می‌گردد که حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم باشند. برای مثال کود کامل 36 12 12 به عنوان کود پتاس بالا شناخته می‌شود  چرا که از 12 درصد نیتروژن، 12 درصد فسفر و 36 درصد پتاسیم تشکیل شده است و می‌تواند نیاز گیاه به پتاسیم را کاملا تامین کند.

کود پتاسیم برای درختان

نقش عنصر پتاسیم در رشد بهتر درختان میوه و افزایش کیفی و کمی محصول بسیار حائز اهمیت است. پتاسیم باعث افزایش اندازه و وزن میوه و تنظیم میزان آب و قند میوه می‌شود. علاوه بر این پتاسیم به افزایش رشد ریشه و مقاومت میوه‌ها و شاخه‌های درخت کمک می‌کند. فواید کود پتاسیم برای درختان به طور خلاصه شامل:

  •         افزایش رشد ریشه
  •         کاهش تنفس و جلوگیری از اتلاف انرژی
  •         افزایش مقاومت گیاه در برابر خشکی و سایر تنش‌های محیطی
  •         کاهش از دست دادن آب به دلیل تنظیم روزنه‌ها  
  •         کمک به فتوسنتز و تشکیل غذا  
  •         افزایش محتوای پروتئین گیاهان
  •         افزایش کیفیت و کمیت محصولات

 کود پتاسیم برای گل

پتاسیم عنصری ضروری برای رشد بهتر گل و میوه درختان و گیاهان است و بنابراین رشد برگ و ساقه گیاهان آپارتمانی و گلدهی گیاهان گل‌دار را نیز افزایش می‌دهد. استفاده از کود پتاسیم برای گل اگر به اندازه و در زمان درست باشد بسیار مفید است.

کود پتاسیم برای گندم

پتاسیم یکی از پر مصرف‌ترین عناصر برای گندم است که به شدت بر کیفیت خوشه‌های گندم و میزان برداشت محصول تاثیر می‌گذارد. کود پتاسیم موجب افزایش مواد نشاسته‌ای دانه گندم، افزایش مقاومت گندم در برابر سرما، خشکیدگی، خوابیدگی، استحکام ساقه و نیز مقاومت در برابرحمله آفات و بیماری‌ها  می‌شود.

از انواع متداول کودهاي پتاسیمی می‌توان برای گندم استفاده نمود. در بسیاري از موارد کودهای سولفات پتاسیم و کلرید پتاسیم از لحاظ اثر بخشی تفاوتی ندارند. تنها در شرایط کشت گندم در خاك‌هاي شور استفاده از کود کلرید پتاسیم توصیه نمی‌شود. کودهاي پتاسیمی کامل حاوي عناصر نیتروژن و فسفر نیز براي گندم کاربردی هستند.

کود پتاسیم برای بادمجان

عنصر پتاسیم باعث انتقال قند و نشاسته در گیاه و افزایش تولید پروتوئین می‌شود. بنابراین برای افزایش باردهی بادمجان بهترین است. کود پتاسیم موجب افزایش جوانه‌زنی، رشد غده‌ها و میوه‌های باکیفیت‌تر بادمجان می‌گردد.

کود پتاسیم دیجی کالا

همانطور که می‌دانیم، محصولات تخصصی چون انواع کود پتاسیم تنوع چندانی در دیجی کالا ندارند و شما می‌توانید این محصول را با قیمت مناسب‌تر و تنوع بیشتر در سایت‌های مخصوص محصولات کشاورزی چون بازار بزرگ کشاورزی پیدا کنید و علاوه بر قیمت و کیفیت بهتر، از مشاوره‌ی کارشناسان این حوزه نیز برخوردار شوید. 

خرید کود پتاسیم

خرید کود پتاسیم برای تأمین پتاسیم مورد نیاز گیاه ضروری است. همانطور که ذکر شد، این کود انواع مختلفی دارد. از موارد موردتوجه در هنگام خرید کود پتاسیم می‌توان به نوع گیاه و کیفیت کود اشاره کرد. چنانچه هنگام خرید کود پتاسیم و انتخاب گزینه مناسب دچار سردرگمی شدید، می‌توانید از راهنمایی و مشاوره کارشناسان ما بهره‌مند شوید.

قیمت کود پتاسیم 50 کیلویی

قیمت کود پتاسیم به عوامل مختلفی همچون برند سازنده، نوع کود، درصد پتاسیم، کیفیت کود، مواد اولیه، حجم کود، ترکیبات و... بستگی دارد. پتاسیم به فرم‌های جامد و یا مایع در بسته‌بندی و حجم‌های مختلف عرضه می‌شود. کود پتاسیم 50 کیلویی برای  مقیاس های بزرگ در حد هکتار مناسب است.

قیمت کود پتاسیم 50 کیلویی ( سولفات پتاسیم) ساخت داخل در حدود 3000000 تومان است. قیمت کود پتاسیم (سولفات پتاسیم) 20 کیلوگرمی زیگلر آلمان در حدود 3200000 می‌باشد.