مه پاش کشاورزی
مه پاش کشاورزی یکی از ابزارهای مفید برای انجام آبیاری نوین است که با توجه به کمبود منابع آبی در بخش کشاورزی استفاده از آن به شدت مورد توجه کشاورزان و خصوصا گلخانهداران مورد توجه قرار گرفته است. در این روش با استفاده از فرایند مه پاشی و بدون ریزش آب روی خود گیاهان محیط کشت مرطوب و خنک میشود. استفاده از مه پاش کشاورزی در مقایسه با روشهای سنتی خنکسازی و مرطوب سازی مزایای فراوانی دارد. با استفاده از سیستم مه پاش میتوان زمینهای وسیع کشاورزی یا سالنهای بزرگ گلخانه را با کمترین میزان هدررفت آب مرطوب و خنک ساخت.
استفاده سیستم مه پاش در گلخانهها و دیگر مکانهاس سرسبز، علاوه بر تأمین رطوبت مورد نیاز گیاهان، موجب کاهش دمای داخلی و افزایش رطوبت نسبی خواهد شد. در این مقاله به بررسی مه پاش کشاورزی و ویژگی های آن خواهیم پرداخت.
سیستم مه پاش
نصب یک سیستم مه پاش، اندازه نازلها و پمپ مه پاش کشاورزی با توجه به ظرفیت تبخیری مورد نیاز، شرایط جغرافیایی زمین کشاورزی، محصول مورد کشت، دمای منطقه، میزان خشکی هوا و... صورت میگیرد. عملکرد این سیستم چیزی شبیه به آبیاری بارانی است. از سیستم مه پاش علاوه بر مرطوب کنندگی و خنک سازی میتوان برای سم پاشی محیط نیز استفاده کرد که برای انجام آن کافی است سموم کشاورزی محلول در آب را به مخزن سیستم اضافه نمود.
همچنین با استفاده از سیستم مه پاش و آب گرم میتوان در فصل زمستان اقدام به ایجاد هوای گرم در گلخانهها یا سالنهای پرورش قارچ و جلوگیری از خشکی هوا نمود. لازم به ذکر است که از سیستم مه پاش علاوه بر کشاورزی میتوان در صنایع دیگری چون کشت و پرورش قارچ، سردخانه، مرغداری، دامداری، آزمایشگاه، کارخانه های چای سازی و نساجی نیز استفاده کرد.
نحوه عملکرد سیستم مه پاش
مکانیسم عمل مه پاش کشاورزی به این صورت است که در سیستم مه پاش ذرات آب از طریق ساز و کار خاصی (اختلاف فشار) با کمک الکتروپمپ های فشار قوی با فشار زیاد به سمت شیلنگ ها پمپاژ و به شکل پودر یا ذرات بسیار ریز معلق از سوراخ های بسیار ریز تعبیهشده روی نازلهای مه پاش خارج و در محیط پخش میشوند. این پراکندگی و پاشش یکنواخت قطرات ریز، موجب افزایش رطوبت و خنکی محیط میشوند. فشار سیستم مه پاش به قدرت الکترو پمپ پیستونی آن بستگی دارد. دستگاه مه پاش باغی واجد شیلنگهای فشار قوی هیدرولیکی سیم دار با قابلیت تحمل فشار 200 الی 250 بار میباشد که اتصالات کونیکدار فشار قوی به صورت پرسشده بر روی آن تعبیه شده است.
مزایای استفاده از دستگاه مه پاش کشاورزی
برخی از مهمترین مزایای استفاده از مه پاش کشاورزی به طور اختصار عبارتاند از:
- صرفهجویی در مصرف آب
- افزایش رطوبت نسبی در محیط
- کاهش دمای هوا در روزهای گرم
- از بین بردن گرد و غبار محیط ، بوی بد و ذرات معلق در هوا
- افزایش تولید و کیفیت محصولات
- ممانعت از یخزدگی محصولات در روزهای سرد
- امکان سم پاشی و ضد عفونی کردن محیط
- مرطوبسازی و خنک سازی یکنواخت در محیط
- کنترل دما و رطوبت محیط
- دفع حشرات موذی
تجهیزات سیستم مه پاش کشاورزی
تجهیزات اصلی تشکیلدهنده یک سیستم مه پاش کشاورزی شامل این موارد است:
- الکتروپمپ
- شیلنگ های فشار قوی
- پایه نازل و اتصالات مربوطه
- نازل مه پاش کشاورزی (اغلب ۳۰ میکرون)
- تابلو برق
- فیلترهای آب ( برای رفع ذرات معلق و سختی آب)
- شیر تنظیم میزان فشار آب
انواع مه پاش
سیستم مه پاش به توجه به میزان فشار آب نازلهای مه پاش به سه دسته مه پاش کم فشار، فشار متوسط و فشار بالا دستهبندی میشوند. هرچه میزان این فشار بیشتر باشد، قطرات آب ریزتر و تبخیر آن سریعتر صورت میگیرد. سیستمهای مه پاش کم فشار نیازی به استفاده از انواع پمپ فشار قوی ندارند اما در سیستمهای پرفشار حتما نیاز به استفاده از یک سیستم پمپ فشار قوی است. هرچه آب و پمپ پر فشارتر باشد میزان آب خروجی از نازلها بیشتر است.
مه پاش ها بسته به جنس و تعداد نازلها نیز دستهبندی میشوند. برای نمونه مه پاش تک نازله، مه پاش دو نازله، مه پاش 4 نازله و... از این مدلها هستند.
همچنین نازل های مه پاش ممکن است برنجی یا پلاستیکی باشند. نازل های مه پاش برنجی در مقابل مواد معدنی و املاح موجود در آب آسیب پذیرند، در حالیکه نازل های پلاستیکی مقاومت بیشتری دارند.
مه پاش خانگی
مه پاش خانگی دستگاهی کاربردی است که جریان آب را به شکل پودر در محیط پخش میکند و همانطور که از نامش پیداست در خانه، باغهای شخصی، گلخانه های کوچک، بالکن، تراس، روف گاردن و آلاچیق مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم مه پاش با اتصال به شیر آب منزل که دارای فشار ۲ بار باشد به راحتی عمل میکند. مه پاش خانگی به دو صورت بدون پمپ و یا پمپ (کم فشار) در دسترس است. انواع بدون پمپ برای افرادی که مایل به نصب سیستم مه پاش ارزان هستند، مناسب است. این نوع مه پاش را میتوان بر اساس برند تولیدکننده نیز دستهبندی کرد.
مه پاش گلخانه پلاستیکی
مه پاش گلخانه پلاستیکی به سبب داشتن نازلهای پلاستیکی ساختهشده از پلیمر سخت فشرده به این نام شناخته میشوند. این نوع مه پاشها فاقد تحمل فشارهای بالا هستند و به همین سبب در مقایسه با مه پاش برنجی و استیل قطرات آب درشت تری ایجاد میکنند. مه پاش گلخانه پلاستیکی همانطور که از نامش پیداست، بیشتر در گلخانهها و باغات مورد استفاده قرار میگیرد. دبی آب مه پاش گلخانه پلاستیکی 2 تا 3 لیتر آب در ساعت و فشار مورد تحمل آن حدود 1 تا 4 بار است.
مه پاش صنعتی
از مه پاش صنعتی برای ایجاد رطوبت و خنک سازی هوا در سالن های گلخانه ای، مرغداری، دامداری و یا در فضاهای باز مانند باغ ها، پارک ها، معادن، رستوران ها و غیره استفاده میشود. انتخاب یک سیستم مه پاش صنعتی مناسب و تعداد پمپ و نازل آن با توجه به مقدار رطوبت مورد نیاز، کاهش دما، اندازه مخزن و... صورت میگیرد. در اغلب موارد قیمت دستگاه مه پاش صنعتی از سایر مدلها بیشتر است.
قیمت مه پاش کشاورزی
مه پاش مدلهای متنوعی دارد و به تبع قیمت مه پاش کشاورزی نیز به این تفاوتها بستگی دارد. این مه پاش ها توسط برندهای مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. جنس نازل های مه پاش ممکن است از جنس فلز یا مواد پلی اتیلنی باشد، همچنین تعداد نازلها و فاصله بین روزنههای نازل هم متغیر است. مه پاش ها را از نظر نوع عملکرد نیز به انواع دستی و اتوماتیک یا قابلتنظیم دستهبندی میشوند که یک فاکتور تاثیرگذار بر قیمت مه پاش کشاورزی است.
قیمت دستگاه مه پاش
نحوه چیدمان و تعداد نازلهای مه پاش، میزان افت فشار، قدرت پمپ و بسیاری فاکتورهای دیگر در نصب و در نتیجه قیمت دستگاه مه پاش تاثیر دارند. بنابراین ممکن است قیمت دستگاه مه پاش برای دو سازه هم اندازه متفاوت باشد. برای نمونه قیمت دستگاه مه پاش گلخانه از حدود 20 میلیون تومان تا 300 میلیون تومان متغیر است. برای مشاوره و خرید یک سیستم مه پاش ارزان اما باکیفیت و اطلاع دقیق از قیمت دستگاه مه پاش میتوانید از طریق شمارههای مندرج در سایت با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.