ضرورت ضدعفونی کردن ابزار باغبانی

  • تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
  • بازدید : ۳۴۵۲
تماس ابزار با گیاهان بیمار و استفاده از آنها بر روی گیاهان سالم ، احتمال انتقال عوامل بیماریزای گیاهی ( خصوصا باکتریایی و ویروسی ) را افزایش میدهد .
با توجه به حضور محسوس اسپورها , کپکها و باکتریها در فضاها و سطوح ، استفاده از ضدعفونی کننده ها را الزام بخشیده است و از اینجاست که نیاز به استفاده از ماده ای مورد توجه قرار می گیرد که بتواند در اسرع وقت و به راحتی ، بسیاری از عوامل بیماری زا را از بین ببرد و ضمن موثر بودن در همه جا و به صورت آماده قابل مصرف بوده و به دفعات مورد استفاده قرار گیرد .
زمان، دلیل و چگونگی ضدعفونی کردن ابزار :
تجربه نشان داده است که تکرار پاکسازی ابزار باغبانی ، موجب کاهش انتقال و سرایت بیماری های گیاهی به گیاهان سالم می شود.
لزومی ندارد که ابزار را برای جلوگیری از سرایت عوامل بیماری زای موجود در خاک و یا هوا استریل کنیم . عوامل بیماریزا عموماً از نوع باکتری و یا قارچ در طبیعت بیشتر از طریق دست ها و یا لباس سرایت می کنند .
بیماری هایی که سیستم آوندی گیاه را مورد حمله قرار می دهد و یا ناشی از تراوشات بخش های آفت زده گیاه است بیشتر از طریق ابزارهای آلوده انتقال پیدا خواهند کرد .
برخی دانشمندان بر این باورند که بیماری های گیاهان در شرایط خشک و گرم کمتر انتقال می یابد و تحت شرایط مرطوب ، عفونت ها چسبنده شده و باکتری ها بیشتر به سطوح هرس شده می چسبند .
اختلافات فصلی و موسمی در میزان سرایت آلودگی و عفونت های مرتبط با عوامل بیماری زای قارچی نیز تاثیراتی داشته است . بیماری هایی از قبیل شانکرهای دائمی، شانکر سیتوسپرا و شانکر والسا نیز می توانند به شکل مستقیم از طریق شیارهای ایجاد شده از ایزار پیوند و یا قیچی های باغبانی آلوده انتقال پیدا کنند .
ویروس ها و ویروئیدها آخرین گروه از عوامل بیماری زای گیاهان به شمار می روند که از طریق ابزارهای آلوده هرس قابل انتقال می باشند . اگرچه طبق گزارشات Berg در سال 1964، ابزارهای آلوده هرس انتقال دهنده ویروس مورائیکی در درخت سپیدار نمی باشد اما کثرت آثار منتشر شده خلاف این مطلب را می رساند . اگزوکورتیس مرکبات و سایر ویروئیدهای مرکبات از طریق ابزارهای آلوده قابل سرایت هستند .
واضح است که چنانچه ابزارهای هرس توسط عوامل بیماری زای آوندی و یا تراوشات فعال شانکر ها آلوده شود ، آنگاه شانس بسیار بالایی وجود دارد که در صورت عدم ضدعفونی ابزارها ، بیماری به سایر گیاهان سرایت کند
نکته اصلی در رابطه با ضدعفونی کردن و یا نکردن ابزارهای هرس چیست؟
برای اتخاذ یک تصمیم آگاهانه ابتدا باید عوامل بیماری زا را شناسایی کرد و شرایط فعالیت آنها را مطالعه نمود .
- هنگام برداشت میوه در باغ و گلخانه ابزار را بطور مرتب ضدعفونی کنید .
- چنانچه عامل بیماری زا ویروس و یا ویروئید می باشد، باید ابزارهای هرس را ضدعفونی کرد .
- از هرس و بریدن گیاهانی که دارای تراوشات شانکریایی هستند تا زمان خشک شده آنها اجتناب کنید.
- چانچه گیاهان منحصر به فرد را هرس می کنید حتماً ابزارهای هرس را ضدعفونی کنید .
- چنانچه عامل بیماری زا قارچ های آوندی و یا باکتری است و این عوامل منجر به تراوشات آفات
می شود، باید ابزارهای هرس را ضدعفونی کرد.
برخی از بیماری هایی که احتمال سرایت آنها توسط ابزار وجود دارد :
موزائیک سیب
بیماری بصورت لکه های کلروتیک روی برگها واندامهای جوان دیده می شود. بیماری در ایران وجود دارد . با پیوند وبصورت مکانیکی قابل انتقال است. ناقل بیولوژیکی برای آن شناخته نشده است. عامل آن ویروسی از جنس است .
گال طوقه سیب
این بیماری ناشی از باکتری است .
سرطان طوقه‌ی مـو
بیماری در انگور ناشی از Agrobacterium vitis است. باکتری عامل بیماری در گذشته تحت عنوان بیووار 3 گونه A. tumefaciens نامیده ‌می‌شد.
ویروس موزائیک خیار CMV
ویروسی است ایزومتریک به قطر nm 28 در محیط خارج کم ثبات است ، زیرا اجزاء Protein پوششی ویروس به هم نچسبیده و به راحتی آنزیمهای ریبونوکلوئاز ‌قادرند نوکلئیک اسید را تجزیه کنند . ژنوم آن RNA تک رشته‌ای و سه قسمتی است . انتقال مکانیکی آن به راحتی امکان پذیر است . انتقال طبیعی آن با شته مانند :شته سبز هلو و شته سبز پنبه صورت می‌گیرد. رابطه ویروس با شته به صورت ناپایاست . این ویروس در کدوئیان بذر زاد نمی‌شود .
شانکر انجیر
بیماری بیشتر در انجیرهایی دیده می‌شود، که نیاز به هرس شدید دارند. درایران شانکر انجیر در استهبانات فارس دیده شده است. بیماری ناشی از قارچ Diaporthe cinerascens (آنامورف: Phomopsis cinerascens) است. آلودگی از محل هرس شروع می‌شود ومعمولاَ درفصل بارانی صورت می‌گیرد.
خشکیدگی و شانکر درختان پسته
این بیماری به دلیل حمله چند گونه قارچ از جنس های Cytospora، Paecilimyces، Coniotyrium، Acremonium kihense و Ulocladium atrum ایجاد می‏شود.
آتشک آتشک سیب وگلابی
عامل بیماری باکتری amylovora Erwinia می باشد .
این بیماری در ایران علاوه برسیب وگلابی روی ازگیل، زالزالک، گل سرخ و به نیز دیده می شود. خسارت این بیماری اصولا متوجه خانواده گیاهان Rosaceae (درختان به، سیب، گلابی، گل‌سرخ و سایر گیاهان زیتنی این تیره و به تازگی گیاه خاکشیر) بوده و عامل بیماری باکتری Erwinia amylovora از خانواده‌ Entrobacteriaceae است. جنس‌های مهمی از باکتری‌ها از جمله جنس مشهور سالمونلا که از باکتری‌های بیماری‌زای انسانی و جانوری است در این خانواده جای می‌گیرند.
بلایت باکتریائی دمبرگ آنتوریوم
باکتری Rhodococcus fascians
عامل تولید انشعابات غیرطبیعی ، نزدیک پایه گیاهان آلوده مانند شمعدانی است که بوسیلة قلمه و وسایل آلوده منتقل می شود .
ویروس Y سیب زمینی
دامنه انتشار این ویروس در ایران بیشتر از سایر ویروسهای سیب زمینی است.
عامل این بیماری ویروس Y سیب زمینی (PVY) می باشد. عامل بیماری توسط شته ها انتقال می یابد. این ویروس به آسانی توسط شیره گیاهان آلوده و ادوات کشاورزی آلوده نیز منتقل می شود.
ویروس موزائک گوجه فرنگی
عامل بیماری ویروسی میله‌ای است. از لحاظ سرولوژی و خصوصیات ظاهری این ویروس بسیار شبیه TMV است،اما بر اساس برخی خصوصیات خاص ایندو ویروس از یکدیگر متمایز شده‌اند. انتقال این ویروس از طریق مکانیکی میسر است . این ویروس در گوجه فرنگی بذر زاد می‌شود. این ویروس اگر در خاک خشک باشد مدتها در خاک دوام می‌آورد اما در خاک مرطوب سریعا از بین می‌رود.
گال طوقه
عامل بیماری یک نوع باکتری خاکزی بوده که توانایی بقای طولانی در شرایط خاک را دارا می باشد. باکتری از طریق زخمهای ایجاد شده در ساقه و یا قلمه وارد گیاه شده و در محل زخم باعث ایجاد یک نوع بافت شبه پارانشیمی نرم شبیه به کالوس می شود.
لکه برگی باکتریایی
عامل بیماری یک گونه باکتری از جنس Erwinia می باشد . باکتری عامل بیماری به طریقه مکانیکی به واسطه ادوات کار از قبیل چاقو، بیل و یا قلمه های ساقه و ریشه که ظاهراً سالم به نظر می رسند منتقل می شوند.

دیدگاه ها


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید

همزمان با تأیید انتشار دیدگاه من، به من اطلاع داده شود.
* دیدگاه هایی كه حاوي توهين است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن دیدگاه های خود به صورت حروف لاتين (فينگليش) خودداري نماييد.