اخذ پروانه طرح دامپروری صنعتی

  • تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
  • بازدید : ۲۰۹۰۶
اخذ پروانه طرح دامپروری صنعتی
با عنایت به افزایش روز افزون درخواست احداث طرحهای صنعتی دام و طیور از طرف علاقه مندان، سرمایه گذاران و فارغ التحصیلان بخش کشاورزی و عدم وجود منبع خاصی جهت کسب اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری در نحوه و میزان سرمایه گذاری ، و نوع طرح انتخاب شده بنظر می رسد ارائه مقاله ای که اطلاعات بیشتری از مراحل اخذ یک مجوز و همچنین بیان پارامترهای که در انتخاب زمین مورد نیاز بایستی مد نظر قرار گیرد ضروری باشد. لذا بر اساس تجارب شخصی و مستندات قانونی موجود ، در این مقاله به تشریح مراحل تصمیم گیری و انتخاب زمین جهت اجرای طرح صنعتی دام و طیور پرداخته شده است. امید است مطالعه این مقاله دیدگاه کلی در خصوص شرایط احداث یک طرح صنعتی، نحوه انتخاب زمین و شناخت از مراجعی که در اجرای این پروژه به نوعی دخیل هستند به خواننده کمک نماید .
بحث :
نگهداری و پرورش یکی از انواع دامهای اهلی را با استفاده از شیوه های متداول و پیشرفته علم دامپروری ، دامداری صنعتی می گویند و شامل واحدهای دامداری ، مرغداری ، کارخانه تهیه و تولید نهاده ها و کارخانه های تهیه و تولید فرآورده ها می گردد .
 انتخاب نوع طرح و ظرفیت آن :
برای تصمیم گیری در خصوص انتخاب نوع و ظرفیت طرح بر اساس یکسری عوامل اقتصادی و اجتماعی که شرح مختصری از آنها در ذیل آمده است؛ بایستی اقدام نمود .
1) امکان واگذاری طرح از طرف دولت
2) عوامل اقتصادی و اجتماعی
3) علاقه مندی
4) سرمایه
5) نحوه مالکیت یا درخواست مجوز
1) امکان واگذاری طرح از طرف دولت : برای شروع کار بایستی با مراجعه و هماهنگی با سازمان متولی از امکان واگذاری طرح مورد نظر مطلع شده و سپس کارهای مطالعاتی و بررسی شرایط و ضوابط مربوطه را آغاز نمود
2) عوامل اقتصادی و اجتماعی : در اجرای پروژه های دام و طیور بنظر می رسد کسب اطلاعات اولیه از شرایط پرورش، نحوه تأمین مواد اولیه ، نحوه فروش، تعداد طرحهای موجود در منطقه و وضعیت طرحهای مشابه موجود بسیار مفید باشد . چرا که بررسی عوامل تأثیرگذار در طرحهای فعال موجود و علل موفقیت یا شکست آنها می تواند در تصمیم گیری برای انتخاب طرح و ظرفیت آن کمک شایانی به متقاضی بنماید .
3) علاقه مندی : یکی از عوامل بسیار تأثیر گذار در انجام هر کاری میزان اشتیاق و علاقه به آن می باشد . بویژه در پروژه های دام و طیور که هر کدام شرایط کاری و روحی خاص خود را می طلبد. لذا در صورتیکه کاملاً علاقه مند نبوده و آمادگی حضور فیزیکی در عملیات کاری و پرورشی طرح خود ، چه مرغداری و یا دامداری را نداشته باشیم ؛ میزان موفقیت و سودآوری طرح پائین خواهد آمد و عملاً مشکلات عدیده ای را در آن بوجود می آورد .
4) سرمایـــه :
الف- اجرای طرح بر اساس سرمایه شخصی :که در این صورت ضریب موفقیت طرح بسیار بالا رفته و متقاضی بر اساس مبالغی که توسط کارشناس خبره و در قالب طرح توجیهی برآورد میگردد میزان سرمایه مورد نیاز را تأمین و تصمیم گیری می نماید .
ب- استفاده از تسهیلات بانکی : با عنایت به اینکه اکثر متقاضیان از این گروه می باشند؛ لازم است که برای اجرای موفق و خوب طرح حدود 50 الی 30 درصد سرمایه مورد نیاز برای طرح را در اختیار داشته باشند . زیرا عملاً در زمان اجرا و احداث در صورت کمبود نقدینگی مشکلات عدیده ای پیش خواهد آمد و روند اجرای عملیات به کندی جلو خواهد رفت و در نهایت موجب افزایش هزینه ها و به تأخیر افتادن زمان بهره برداری از طرح خواهد شد .
موضوع بسیار مهم دیگر تأمین وثیقه مورد نیاز در صورت اخذ تسهیلات از بانکها می باشد؛ لذا بایستی در این خصوص نیز اطلاعات کافی در مورد میزان و نوع وثیقه درخواستی بانک عامل بدست آورد و در صورت توانائی اقدام به اخذ مجوز و اجرای طرح نمود .
5) نحوه مالکیت یا درخواست مجوز : صدور مجوز یا پروانه دامداری بنام یک نفر و یا یک شرکت به ثبت رسیده صورت میگیرد، بنابراین بایستی ابتدا در نحوه مدیریت پروژه تحقیق و بررسی لازم را بعمل آورد زیر هر یک از حالتهای ذکر شده دارای مزایا و معایبی میباشند که با کمی تلاش و پرس وجو میتوان اطلاعات مورد نیاز را بدست آورد . در صورتیکه قرار بر اجرای طرح بصورت شرکتی باشد بایستی از طریق اداره ثبت اسناد و یا اداره تعاون ، بعد از طی مراحل قانونی شرکت مورد نظر را به ثبت رسانده و در قالب شرکت سهامی و یا شرکت تعاونی پروانه طرح درخواستی را اخذ نمود.
انتخاب زمین یا محل اجرای طرح :
یکی از اساسی ترین مراحل در احداث یک طرح انتخاب محل احداث می باشد که بایستی از جهات مختلف شرایط لازم را داشته باشد .
امور اراضی : با عنایت به اینکه زمین انتخابی بایستی تغییر کاربری داده و از زراعی به صنعتی تبدیل شود؛ لذا زمین مورد نظر بایستی کیفیت پایین داشته و از لحاظ زراعی درجه 3 یا 4 باشد تا از نظر اداره امور اراضی مورد تأیید قرار گرفته و مجوز تغییر کاربری صادر شود .
محیط زیست: زمین مورد نظر بایستی فواصل لازم با مناطق مسکونی را داشته و امکان ایجاد آلودگی برای اراضی اطراف را ایجاد ننماید ، و حتی الامکان طوری انتخاب شود که جهت وزش باد از سوی محل اجرای طرح بطرف مناطق مسکونی نباشد .
مالکیت زمین : محل مورد نظر بایستی دارای اسناد معتبر بوده و امکان نقل و انتقال به مجری طرح را داشته باشد و می تواند از نظر مالکیت یکی از حالتهای زیر باشد :
1. زمینهای سند دار
2. زمینهای استیجاری ( اجاره نامه رسمی غیر قابل فسخ به مدت حداقل 20 سال که بدین منظور تنظیم شده است )
3. زمینهای فاقد سند ( به شرط احراز مالکیت )
4. زمینهای مشاع
5. زمینهای اصلاحات ارضی مفروز الرعیه ( که بایستی دارای گواهی لازم مبنی بر مالکیت یا تصرف زمین و بلامعارض بودن آن باشد )
6. زمینهای واگذاری از طریق منابع ملی و موات
 راه : محل پیشنهادی بایستی امکان دسترسی جاده ای را بنحو مطلوب داشته و در تمام فصول سال بتوان براحتی در آن تردد نمود. و همچنین فواصل قانونی از راههای اصلی و فرعی ، راه آهن را داشته و خارج از حریم قانونی راهها باشد و هر چه فاصله آن با راههای اصلی و فرعی کمتر باشد هزینه احداث راه به محل طرح پائین خواهد آمد .
 گاز : زمین مورد نظر بایستی فاصله قانونی تا خطوط لوله انتقال گاز را بر اساس دستورالعمل شرکت ملی گاز داشته باشد که در حال حاضر برابر 250 متر می باشد .
 برق : فاصله لازم با شبکه های برق فشار قوی را داشته و در محل مورد نظر خطوط انتقال برق وجود داشته باشد بنحوی که هر چه فاصله خطوط برق رسانی از زمین کمتر باشد هزینه انتقال برق به محل طرح کمتر خواهد بود .
آب : فاصله قانونی با حریم انواع چاه ، رودخانه ، دریا را داشته و امکان حفر چاه در محل مهیا باشد تا بعد از اخذ پروانه چاه نسبت به حفر چاه و تأمین آب مورد نیاز اقدام نمود .
صنایع : فواصل لازم را بر اساس جداول فواصل استاندارد نظام دامپروری با سایر طرحهای صنعتی، نیمه صنعتی ، کارخانه ها ، فرودگاهها ، طرحهای مشابه و سایر عوارض طبیعی اطراف داشته باشد .
شهرداری : محل مورد نظر خارج از محدوده شهرداری بوده و ممانعتی از طرف ایشان نداشته باشد .
بخشداری : زمین مورد نظر از نظر بخشداری ممانعتی نداشته باشد .
میراث فرهنگی : محل پیشنهادی نبایستی از لحاظ تاریخی و میراث فرهنگی ممانعتی داشته باشد
دامپزشکی : با هماهنگی و بعد از طی مراحل اداری بایستی مجوز بهداشتی طرح مورد نظر از طریق اداره دامپزشکی محل اخذ گردد .

و در نهایت بعد از شناخت کامل از توانائیهای مادی و روحی خود و همچنین بررسی پارامترهای ضروری و عوامل دخیل در انتخاب طرح می توان پروژه مورد نظر را درخواست و با مراجعه به سازمان مربوطه ، تشکیل پرونده و طی مراحل قانونی پروانه تاسیس اخذ نمود که در آن تمامی مشخصات مجری طرح و نوع ، ظرفیت ، مقدار زمین و مساحت مسقف قید شده است .و بر اساس موافقت صادره ضمن رعایت ضوابط و مقررات نظام دامپروری برابر نقشه ترسم و تائید شده ساختمانها و تاسیسات پروژه را احداث و با دریافت پروانه بهره برداری فعالیت تولیدی خود را شروع نمود.
کلمات کلیدی :
• جدول فواصل : جدولی است که فاصلة مجاز محدودة تاسیساتی دامداری یا کارخانه با محدودة تاسیساتی واحد های مشابه و غیر مشابه ، عوارض تاسیساتی ، عوارض طبیعی و مناطق مسکونی در آن قید گردیده است
 • مجوز بهداشتی : مجوزی است که به منظور رعایت مسائل بهداشتی و قرنطینه ای قبل از صدور پروانة بهره برداری توسط ادارة کل دامپزشکی برای کلیة واحد های صنعتی صادر می گردد .
 • ضوابط نظام دامپروری : به مجموعه اعمال و ضوابط اجتماعی ، فنی ، اقتصادی و بهداشتی که در جهت نگهداری ، پرورش ، اصلاح نژاد و بهره وری انواع دام و به کارگیری صنایع وابسته و در نهایت عرضه محصولات سالم و تامین نهاده ها و ارتباط دامداران با یکدیگر و با سایر بخشهای اقتصادی ، اجتماعی و دستگاههای ذیربط دولتی اعمال می شود ، نظام دامپروری می گویند .
 •پروانه تاسیس : مجوزی است که برای احداث ساختمانها و تاسیسات هر نوع واحد صنعتی دامداری و مرغداری و ترسیم نقشه ، به متقاضیان اعطا می گردد.
 •پروانه بهره برداری : مجوزی است که پس از احداث ساختمانها و تاسیسات طرح ،جهت بهره برداری از واحد برای متقاضیان صادر می گردد.

سید جعفر نوری

دیدگاه ها

علی
۱۳۹۹/۰۵/۲۷ ۰۴:۲۶
سلام بعداز مرحله طرح توجیهی اقتصادی مرحله بعد چیه لطفا راهنمایی کنید ممنون
بدون نام
۱۳۹۹/۰۵/۰۹ ۱۲:۱۰
سلام من عبدالله فاطمی هستم زمین دارم ولی آب ندارم می خواستم گاوداری بزنم
سعید
۱۳۹۹/۰۴/۳۰ ۱۱:۳۳
سلام هزینه تمدید پروانه گاوداری سنتی چقد میشه
بدون نام
۱۳۹۹/۰۴/۰۲ ۱۳:۴۸
سلام.هزینه برای گرفتن جواز چقد میشه؟؟
بدون نام
۱۳۹۹/۰۳/۳۰ ۱۶:۱۷
ضمن تشکر از اطلاعات داده شده برای موافقت اصولی زمین برای کشت علوفه الزامی است چون ۴هکتار زمین برای کشت علوفه برای دامداری ۲۰۰راسی می خواهد من می خواهم دامداری کنم کشاوزی که نمی خواهم بکنم
بهمن
۱۳۹۸/۱۱/۱۸ ۱۸:۱۶
با سلام چنانچه خط انتقال لوله گاز از کنار زمین با فاصله 50متری گذشته باشه آیا مجوز دامداری صنعتی امکان پذیر هست
بدون نام
۱۳۹۸/۰۹/۲۹ ۱۴:۳۶
لطفا بفرماییدزمین سند داررا چگونه میشود جهت احداث گاوداری اجاره 20 ساله موردقبول جهادکشاورزی وبانک عامل واگذارکرده وایا محل اجرای طرح بابت وثیقه اخذ تسهیلات مورد قبول است
بهروز عباس زاده
۱۳۹۸/۰۱/۳۱ ۰۶:۴۳
با سلام اطلاعات خوبی بود ممنونم اگه میدونین ممنون میشم راهنمایی کنین که پروانه دامپروری به نام دو نفر هم امکان صدور داره یا نه فقط به اسم یک نفر صادر میشه؟ چون من زمین رو با دوستم شریکی خریدیم
بدون نام
۱۳۹۲/۰۱/۱۵ ۰۰:۲۴
ممنون خوب بود اگه مطالب بیشتری در زمینه چکونگی وام بانکی می نوشتی بهتر میشد
بدون نام
۱۳۹۸/۰۴/۰۳ ۲۰:۰۴
سلام پروانه به نام یک نفر فقط صادر میشه ولی اگر تو اسناد ارائه شده شراکتتون مشخص باشه حتما از شریک رضایت محضری میخوان که پروانه به نام اون شریک بشه

اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید

همزمان با تأیید انتشار دیدگاه من، به من اطلاع داده شود.
* دیدگاه هایی كه حاوي توهين است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن دیدگاه های خود به صورت حروف لاتين (فينگليش) خودداري نماييد.